Wielsteunen zijn eigenlijk wel nodig als je echt het beste uit je trainingen met de fietstrainer wilt halen. Niet iedere fietstrainer wordt standaard aangeleverd met een voorwielsteun, terwijl een voorwielsteun toch wel veel voordelen oplevert. Het is namelijk zo dat een fietstrainer het achterwiel optilt, waardoor de fiets letterlijk scheef komt te staan. Door een voorwielsteun te gebruiken zorg je ervoor dat de fiets weer in balans, wat je zithouding natuurlijk ten goede komt.
Stabiliteit is erg belangrijk tijdens je trainingen. Je wilt natuurlijk niet gehinderd worden door instabiliteit en de noodzakelijkheid om steeds opnieuw te corrigeren. Dit leidt erg af van je training en het zorgt ervoor dat je niet de sportprestaties neer kunt zetten die je neer wilt zetten. Dit is erg vervelend, want een fietstrainer is natuurlijk bedoeld om het maximale uit een training te kunnen halen. Een voorwielsteun kan je helpen om de stabiliteit terug te vinden. Als je een fietstrainer zonder voorwielsteun hebt, dan merk je dat je veel moet corrigeren. Vanaf het moment dat je de voorwielsteun in gebruik neemt zal je ontdekken dat dit gebrek aan stabiliteit direct verdwenen is. Zo kan je je optimaal richten op je training.
Tijdens het trainen op een fietstrainer is het goed om je houding in de gaten te houden. Wanneer je houding niet goed is, dan zal je sneller last krijgen van verzuring in de spieren, van pijnklachten in de rug en de nek en soms ook in de armen. Kortom, een gezonde houding is erg belangrijk om niet gehinderd te worden door aanhoudende pijnklachten. Ook hier kan een voorwielsteun het antwoord zijn. Als je geen gebruik maakt van een voorwielsteun, dan staat de fiets aan de voorzijde dieper dan aan de achterzijde. Hier ga je je houding op aanpassen en daardoor kan je al snel ongemerkt een verkeerde fietshouding aannemen. Een voorwielsteun is er om de fiets in balans te brengen. De achterzijde wordt opgetild door de fietstrainer en de voorzijde wordt op een gelijke hoogte gebracht door de voorwielsteun. Hierdoor zit je goed op de fiets en kost het geen moeite om een gezonde en natuurlijke houding aan te nemen en vast te houden.
Fietstrainers kunnen worden gebruikt in combinatie met verschillende soorten fietsen. Zo vindt de ene sporter het prettig om plaats te nemen op een racefiets, terwijl de andere sporter toch liever traint op een mountainbike / MTB. Er is niet alleen een verschil in het complete design van elke fiets, maar natuurlijk ook in de banden. Juist de banden moeten goed geschikt zijn voor de fietstrainer. De banden van een mountainbike zijn met gemak dubbel zo dik als die van een racefiets. Hier moet dus rekening mee gehouden worden bij de aanschaf van een fietstrainer. Echter, bij de aanschaf van een voorwielsteun hoef je hier niet al te veel aandacht aan te besteden. Verreweg de meeste voorwielsteunen zijn geschikt voor gebruik voor een mountainbike, een racefiets en alles wat daartussen zit, dus ook voor trimfietsen, sportfietsen, hybrides en dergelijke fietsen. Ga je voorwielsteunen aanschaffen, dan is het aan te raden om te kijken of de voorwielsteun van jouw keuze wel voor jouw soort fiets geschikt is.
Tacx levert diverse soorten voorwielsteunen. Een populair model is de Tacx Skyliner T2590. Deze voorwielsteun zorgt voor een optimale balans, een uitstekende fietshouding en een optimale collectie van de hoogte van het voorwiel. De Tacx Skyliner T2590 is geschikt voor zowel mountainbikes als racefietsen en zorgt er met alle gemak voor dat je zelf tijdens de trainingen geen aandacht hoeft te besteden aan het corrigeren. Je kunt je volledig focussen op je training, waardoor je gegarandeerd de beste sportprestatie neer kunt zetten.
Vanwege blessure preventie begonnen met het fietsen. Na verloop van tijd verknocht geraakt aan het fietsen. Met name in de winter veelvoudig op een fietstrainer.